13 Kasım 2010 Cumartesi

Açlık Oyunları - Suzanne Collins


Açlık Oyunları daha ilk bölümünü okuduğum andan beri beni kendisine büyülemiştir.Çok başarılı,müthiş ve eşi benzeri olmayan bir kurguya sahiptir.Bir salise bile düşünmeden kesinlikle okumanızı tavsiye ederim.Kesinlikle okuduğunuza pişman olmayacaksınız.

Kitaptan biraz bahsetmek isterim(ki kitabı okumayan ve hevesinin kaçmasını istemeyen arkadaşlar yazının devamını okumazlar ise yararlarına olur..).

Capitol adında büyük bir kent var ve bu kente bağlı sömürgeler halinde yaşayan mıntıkalar var.Capitol'de teknoloji müthiş ileri ve orada yaşayan insanların durumlarıda iyi.Fakat mıntıkalarda yaşayan insanlar açlıktan ölmemek için savaş içindeler.Mıntıklar elektrikli çitlerle çevrili bu yüzden kimse mıntıklardan kaçamıyor.Capitol'e karşı kötü bir söz sarf ederseniz eğer  kendilerine Barış Muhafızları diyen askerler gelip sizi öldürürler.
Capitol yönetimi geçmişteki ayaklanmaları cezalandırmak ve yenilerini durdurmak amacıyla aynı zamanda halkın güçsüz ve zayıf olduğunu insanlara sürekli hatırlatmak amacıyla her sene Açlık Oyunları adı verilen bir yarışma düzenliyor.Bu yarışmaya her mıntıkadan (ki 12 mıntıka var) biri kız diğeri erkek olmak üzere 2 kişi katılıyor.Yarışmaya katılanlara haraç adı veriliyor.Toplamda 24 kişi katılıyor.Bu 24 kişi bir kaç günlük eğitimden  geçtikten sonra arenaya atılıyor ve oyunlar başlıyor.

Arenanın heryeri güvenlik kameralarıyla dolu ve yarışmacıları zorlayan koşulları var.Duruma göre soğuk,sıcak olabiliyor.Suyun bol olduğu yer birden kuruyor.Zehirli otlar,vahşit hayvanlar,açlık,elektrik,muttalar....
Bunların hepsi yarışmacıların ölmesi için..24 kişiden sadece 1 kişi hayatta kalıcak ve o 1 kişi hayatının geri kalanında durumu çok iyi durumda olucak.Açığı falan bir daha düşünmesi gerekmicek.Oyunlar televizyonda canlı yayın olarak veriliyor ve herkes izlemek zorunda.Yarışmaya katılanlar 12 ila 18 yaşları arasındadırlar.
Tüm olaylar kuradan Prim adında 12  yaşında ki kızın çıkmasıyla başlıyor.Prim'n Katniss adında 16 yaşında bir ablası vardır.Kurada Prim'n isminin çıktığını duyunca oyunlara onun yerine katılmaya gönüllü olur.
Kitap Açlık Oyunları'nda Katniss'n başından geçenleri anlatmaktadır.

"AÇLIK OYUNLARI BAŞLASIN!"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder